Konger på haugen

Et stort ønske ble oppfylt i siste øyeblikk!38208429_10217039272758557_2286916892226486272_oDet ble heldigvis en tur med trolleybussen (bussen er fra 1948) for Tore før vi dro til Santiago. En humpete men fornøyelig tur med lokalbefolkningen i Valparaiso. Tore misunte ikke bussjåføren som kjørte denne bussen totalt uten støtdempere, –  virket det som iallefall!

Fasinasjonen over spesielle biler stopper ikke der. Tore synes chilenske politibiler er de tøffeste som finnes. 38156586_10217046914069585_7683593237235236864_n

Onsdag 1 august.

Vi er tilbake i Santiago og her vi sitter i vår leilighet i 18 etasje og skuer utover byen, føler vi oss nesten som konger på haugen. Utsikten er upåklagelig selv om jeg kjenner litt på angsten med å bo så høyt oppe. Selv om sannsynligheten for brann er liten kjenner jeg likevel på klaustrofobien. Dere kan være trygg på at alle brannveier er sjekket ut. Aldri i verden om det finnes brannbiler som har stiger som rekker opp hit. 😳 Jeg prøver også å la være å tenke på at dette er et aktivt jordskjelvområde………..

Alle leilighetene vi har bodd i her har vi leid via Airbnb. Dette er noe vi anbefaler på det varmeste. Det hadde blitt sinnsykt dyrt for ikke å snakke om kjedelig å bo på hotell hele den tiden vi er her borte. Med leilighet kan vi være sammen alle sammen,  lage mat og slappe av.

Solnedgang over Santiago kvelden vi kom til leiligheten vår.

Torsdag 2 august.

Tore har fått vite at han har legetime og time for CT straks etter at vi er hjemme igjen, og vi kjenner virkelig på kroppen at spenningen bygger seg opp. Svaret på CTen får vi ikke før etter en uke, så vi er spent på om den livsforlengende medisinen virker slik at vaksinen han får her får tid til å gjøre sitt. Natt til i dag har ikke vært noen god natt. Tore har vært dårlig hele natten med magesmerter og oppkast. Forhåpentligvis er det noe han har spist og ikke en langvarig omgangssyke. Vi håper at han kommer seg til i morgen, for da er det time for siste vaksine.

Fredag 3 august.

Tore er heldigvis i bedre form og har klart å få i seg litt mat så nå er det på tide for den siste vaksinen.

A53E852E-AD82-4444-ABF2-A1825B91C604

Tåken (smogen) ligger tykt over byen selv om det står full sol på værmeldingen, men det er ganske så typisk her i Santiago da. Store deler av landets industri ligger her så det er mer sannsynlig at det er forurensning som hindrer sola å bryte gjennom enn en vanlig tåke som vi er vant til hjemmefra. Vinterstid som det er nå er forurensningen verst. Og siden byen ligger i et søkk er det lite vind som kan flytte på luften. For ikke mange måneder siden (i mai) gikk alarmen i Santiago på grunn av den dårlige luftkvaliteten. 40% av kjøretøyene uten katalytiske omformere, og med skilt som sluttet med 0,1,2 eller 3, ble forbudt å kjøre i byen. Det samme gjaldt motorsykler produsert før 2002 med skilt som endte i 0 og 1. Å bruke vedovner ble også forbudt. Myndighetene gikk ut med en anbefaling om å unngå sportsaktiviteter utendørs, og dette gjaldt selvsagt også skoleelever. Dette varte i mange dager…. Det er vanskelig for oss sunnmøringer å forstå en slik forurensning av luften, så vant som vi er til vind og frisk luft. Jeg tenker at de som bor her i Santiago må utsette seg selv for stor risiko for lungesykdommer og astma.

Lørdag 4 august.

Vi våknet til strålende sol og et varmt vær 😊 Andesfjellene i bakgrunnen. Vet ikke hvorfor fjellene virker lengre unna enn de i virkeligheten er….. men kan kanskje skyldes mitt mobilkamera… Akkurat nå savner jeg et skikkelig kamera med god linse og en kikkert.FAFBF0DF-EC7E-4069-8966-ECBCD9519E6C

Videoen under er tatt fra en fellesterasse i 16 etasje.

Estadion Nacional de Chile, Ñuñoa, Santiago sett fra terrasen utenfor stua vår i 18. etasje. Zoomet inn vel og merke.0A05F137-AC98-43BF-9D2A-4E9CE14AEC59

Vi skal nå i de resterende dagene prøve å utforske Santiago. Det er mye vi har lyst til å se, men vi må ta en dag av gangen for å se an forma til Tore.

Santiago er en spennende og svært variert by.  Sist vi var her, 21-30 juni (det føles som en evighet siden) var vi stort sett bare i den bydelen vi bodde i. Vi vil nå prøve å få sett litt andre bydeler også. Å reise med Metroen er enkelt og for ikke å si billig. All kollektiv transport her i Chile er billig for å si det mildt.

Santiago ble grunnlagt av Pedro de Valvida i 1541. I 1818 ble byen hovedstad. Om noen den gangen ( i 1541) hadde sagt at det knapt 500 år senere ville bo over 5 millioner i byen ville de innfødte sett dumt på deg og tenkt i sitt stille sinn at det hadde rablet for deg. Men sannheten er at byen har hatt en eksplosiv vekst, og er fortsatt i vekst.  Overalt bygges det blokker.  40 % av befolkningen på ca 17,5 millioner innbyggere bor i Santiago, og byen har den største befolkningstettheten; 443,5 innbyggere per kvadratkilometer.

Størstedelen av befolkningen er mestiser (blanding av hvite og urbefolkning). I de lavere lag av befolkningen dominerer innslaget av urbefolkning, mens befolkningen blant overklassen er overveiende hvit. 4,6 prosent av befolkningen hevder å tilhøre en av urfolksgruppene. Mapuchefolket er den største og utgjør 87,3 prosent.  I noen fjerntliggende deler av Chile bor fortsatt mapuchefolket som snakker sitt eget språk og praktisere sin religion.
Som jeg sitter her i det tenkende og undrende hjørnet føler jeg på en tristhet at her som alle andre steder den “hvite mann” har erobret land, har de innfødte stått igjen med store sår både sjelelig og fysisk. De som først levde her og brukte jorden, elvene og sjøen står igjen med null og niks. Skjøvet til siden og “kjørt over”. Hvor er rettferdigheten i det? Et folk rikt på kultur og historie er nå blant de fattigste av de fattige.
Av andre urfolksgrupper finnes alcalufe (0,4 %), atacameño (3 %),aymara (7 %), Colla (0,5 %), quechua (0,9 %), rapa nui (0,7 %), yamana (0,2 %).
Merquen (Merkèn)

Byen har mange store matmarkeder. Vi var innom ett av de siden jeg ønsket å kjøpe litt større kvanta av det nye yndlingskrydderet mitt. Basisbestanddelen av  Merquen (Merkèn) er røkt pepper “cacho de cabra” , en tørket, røkt, rød pepper (chili) som noen ganger er malt med ristet korianderfrø og salt. Sammensetningen er ca. 70% chili, 20% salt og 10% korianderfrø. Krydderet stammer hovedsakelig fra Mapuchefolket, men brukes også i det chilenske kjøkkenet som erstatning for fersk chili. Får du tak i dette krydderet anbefaler jeg deg å teste det ut. 👌 Bildene (tyv)lånt fra Internett.

CD2999B9-374C-40DE-A60A-53EB71A7CE66

67E0A9AE-5B18-4803-B4ED-73B3E74DCCDB

Som sagt kan du få kjøpt alt hva hjertet behager ( og ikke behager ) på disse matmarkedene. (Usj 😫 se hønseføtter på det siste bildet 😫).

83C84972-C432-4A6E-904A-34453D439A72B90AB846-918C-48CB-B642-95784D9937B81F938CB0-A0B3-4020-8793-06B9BA4FF255Jeg kan vel ikke avslutte dette blogginnlegget uten å ta med en hund kan jeg vel 😉 Hundene som bor rundt disse markedene må være de minst sultne av alle løshunder kan jeg tenke meg. Her knipset jeg en i fullt firsprang ut av hallen med et stort kjøttbein i kjeften . Lykke 😊EE978E04-E8C6-4591-B352-615F0340EB2C

I skrivende stund er det bare 4 dager vi har igjen her i Chile. I morgen (mandag) skal Tore ta en slags pirkè. Om det etter 24-48 timer kommer en reaksjon betyr det at vaksinen (krigercellene som vi kaller det) har begynt å gjøre jobben sin og virke. Det blir noen spennende dager. Siden det er så kort tid igjen her satser jeg på hyppigere og kortere (hvis jeg klarer å begrense meg) blogginnlegg de kommende dagene.

Nå er klokken 2330 her og 0530 hos dere. Så når vi legger oss er det snart en ny dag for dere.

Amor y paz! Mariann

 

 

One thought on “Konger på haugen

  1. Takk for fine blogginnlegg. Du er flink til å skrive, Mariann ❤️
    Håper behandlingane har virka som dåkke håpa på👍
    Lykke til 🤞
    Ønskjer dåkke alt godt 🙏 og vel heim 🛫✈️🛬🚖❤️

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s