Tore som matros og en sjøsjuk gallionsfigur

Ut i fra denne bloggposten kan det se ut som vi har ett heseblesende liv her i Chile. Men fakta er at tiden snegler seg avgårde. Det er mange lange dager med mye venting på neste vaksine for Tore. I dag tok han iallefall den siste tabletten av den livsforlengende medisinen i denne perioden. Så da håper vi at energien og kraften kommer tilbake. At kvalmen gir seg og at immunforsvaret bygger seg opp igjen. Men vi føler oss heldige med at her er så mye som kan få tankene våre vekk fra det tunge og triste og glemme oss bort en liten stund innimellom. Her er siste rapport før vi drar tilbake til Santiago på onsdag.

IMG_1199

Da har vi sagt farvel til Valparaiso med et siste besøk i går. Var vemodig, i alle fall for meg. Det er sant som de sier at den byen gjør noe med deg. Jeg har iallefall lagt igjen en del av mitt hjerte der, og det var trist å ta farvel. Men selv om jeg føler at jeg nok aldri får se den igjen, så vet man jo aldri. Det er rart å tenke på at for bare en måned siden virket alt så fremmed og rart. Jeg som alltid knytter meg fort til steder og folk falt ikke pladask for Chile. Det er en annen slags kjærlighet denne gangen. En form for kjærlighet til landet og folket som ikke var spontan men som bare har vokst seg sterkere for hver dag. Selv om vi lengter fryktelig hjem må jeg faktisk innrømme at det er med en liten klump i halsen jeg snart må ta farvel.

Tore fikk dessverre ikke tatt turen med den gamle trolleybussen som han ønsket. Av og til strekker bare ikke tiden til.9644D6B2-7F93-4800-8A2A-EE75CA7BE521.jpeg

En liten hyllest til Valparaiso

Portales

I tillegg til Valparaiso var turen til Portales en av mine favorittopplevelser. Bydelen ligger mellom Vina Del Mãr og Valparaiso og har et stort fiskemarked. Dessverre var vi litt seint ute men vi fikk et lite inntrykk av hvordan det er der. Fiskerne heiser båtene på land hver dag, og renser garn og båter. På den ene piren måtte vi betale for å komme ut. Der kom vi raskt i prat med en gjeng lokale gubber som stod og fisket. De var ivrige etter å prate men det var ikke lett så lenge denne språkbarrieren er der. Men mye kan sies med smil og kroppsspråk. De hentet etterhvert en litt yngre fyr som kunne engelsk. Han hadde bodd 3 mnd i Sverige og kunne også et par setninger på svensk 😀 Han var ivrig på å få trene engelsken sin, men utålmodige meg var ivrig på å komme meg over på den andre piren der jeg var gjort oppmerksom på at jeg kunne komme nært på “Ulvene” som sjøløvene kalles her. Og de var DIGRE! Jeg er klar over at på video og bilder ser de ut som små snegler, men tro meg at de største må ha veid flere hundre kilo! 😳 Det var ikke lov å gå nært de på stranda da de kan være aggressive. Ja til og med de alltid tilstedeværende hundene holdt seg på god avstand fra de.

 

 

 

 

Vi spiste på en av de mange fiskerestaurantene langs sjøen. Den var innredet som en skute og hadde en koselig atmosfære. Godt og varm var der også (ikke noen selvfølge selv om du er på restaurant).  Kelneren var en sjarmør og ytte god service. Vi fikk til og med drinker på hans bekostning (vel det sa han iallfall) Hver vår smak som han var spent på hvordan vi likte. Piscoen de hadde her var den beste vi har smakt. Ja jeg ble så begeistret at jeg helt glemte å ta bilde av den. Vips så var den drukket opp. De andre bestilte retter med lokale fisker , og jeg ble mobbet for at jeg valgte noe som Anna kalte barnemenyen. Grillet laks og chips. Jaja så er jeg en pyse, og jeg har aldri påberopt meg å være en som elsker sjømat. Men laks elsker jeg og jeg har savnet det siden det ofte står på menyen hjemme. Men det ble ikke godtatt som unnskyldning for å ikke prøve noe annet eller en lokal fiskerett. Vel jeg kan godt leve med å være en pyse for laksen var kjempegod den.

 

5FEBA5AC-3551-46E5-A4A9-D373450732B1

I det historiske hjørnet.

098576CF-91A4-421E-8915-D18E1A0D7C3B

Det er kanskje rart å besøke Chile uten å reise en tur til Påskeøya, men turene dit var ganske dyre så det slo vi fort fra oss. Som erstatning (om enn en mager en) så besøkte vi det Arkeologiske Museet her i Vina. Det var en god del informasjon, både i bilder og ord om Påskeøya og norske Tor Heierdal var selvsagt nevnt. Dessverre så har jeg ikke så mye bilder herfra. På de fleste museer er belysningen dunkel og det meste inneglasset så det er ikke lett å fotografere. Men her var mye gjenstander fra de forskjellige folkeslagene og delene av Chile. I andre etg. en utstilling med insekter og dyrearter fra landet.

33D24FC9-E2B7-473E-9E2E-2047FEFC2BA4E84D2BEF-50F0-47C4-8DB4-F825C3C01B36451249DB-7458-4ED9-B371-7A82720AEF08017924A1-A067-4378-9F7C-FDBE862028AC

 

 

 

Det Maritime museet ligger i Valparaiso (selvfølgelig).

2D76AF51-A930-4F02-B5EB-BFE70127D364

Tore stilte som blid matros denne dagen 🙂

 

Et lite utvalg av gallionsfigurer. Den siste du ser på bildet her holdt vi på å le oss ihjel av. Det ser skikkelig ut som om hun er sjøsyk og skal til å spy der hun holder seg på magen og har et forpint uttrykk i ansiktet   ha ha ha 😂😂😂

38A376E2-57AE-4DC5-846D-C297033E7575

Denne karen var 14 år da han mønstret på som kadett. Forøvrig like gammel som min pappa var da han rømte til sjøs og utenriksfart. Jeg tenkte mye på han denne dagen både på museet og da jeg vandret i gatene og på havna i Valparaiso.

 

2236322F-10D1-474E-9BE0-9E219F06811B5E402BC1-7FCE-4122-85CB-2916F886EEF9

C3E057D1-2DC2-4B6A-9444-21848A467D24

Siden vi bor midt i byen hører vi mye sirener i tillegg til den vanlige tutingen til utålmodige bilister. Jeg er blitt fortalt at det er mye branner her. Kanskje ikke så rart siden oppvarming og matlaging er ved gass. Jeg er helt hysterisk med å sjekke om gassen er slått av før vi går ut eller når vi legger oss. Og har endelig forstått hvorfor det er boret digre hull i kjøkkendøra som vender ut. Jeg tetter de ikke lenger med plastposer for å holde trekken unna for å si det sånn…. Brannmannskapet i Chile er frivillig og har alltid vært det. Det er rundt 40.000 brannmenn i Chile, og de arbeider gratis. De eneste som blir betalt er sjåførene, sendebudene og sekretærene som arbeider i brannstasjonene. Når en brann bryter ut, når det er en bilulykke eller når et jordskjelv slår til, forlater de frivillige sine jobber og drar til stasjonene for å hjelpe. Mange jobber nattskift og helger gratis. Faktisk må chilenske brannmenn betale for å være en del av styrken. De gir alle månedlige bidrag til deres stasjoner. Denne frivillige tradisjonen startet på midten av 1800-tallet, og de fleste chilenske brannmenn ville ikke ha det på noen annen måte.

Plakk ved brannmannsforeningen HQ i Santiago

Så litt om øl

Tores frykt for at de ikke skulle ha god øl i Chile er gjort til skamme. Som sagt så er Tore en ivrig brygger og har derfor utviklet en kritisk sans for denne drikken som jeg slett ikke forstår at noe kan like. Nei takke meg til en god chilensk vin. Og det er det mye av her som vi ligger midt i vindistriktet. Har jeg sagt før at Vina Del Mãr betyr Vingården ved havet? Jaja nå vet du det iallfall fall. Men tilbake til øl og Tore. Han har fått testet ut det meste av den lokal chilenske ølen, iallefall tror jeg det. Og han er godt fornøyd. Visste du forresten at det finnes en helgen for øl? Nei ikke ei helg, – men en helgen! Chile er som sagt et katolsk land så det burde ikke overraske oss at denne karen stod utstilt på et lokalt mikrobryggeri. St. Arnulfo De Metz

D015C130-1D75-4656-8802-5AACA715CEB9

En sjarmør i trafikken. Som sagt før så er det utallige ideer på hvordan man kan tjene noen kroner. Jeg har sett flammeslukere, et utall sjonglører og fotballtriksene, alle slags musikanter og mye mer, men han her smelta hjertet mitt.

 

 

Ja så får jeg avslutte for denne gang. Neste gang du hører fra meg er vi i Santiago. (Om ikke noe annet fryyyyyyyktelig spennende skjer innen da.

Amor y Paz 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s