Sunnmørsbunad og Nerdrum i Chile.

3 vaksiner er utført, og vi håper at immunforsvaret til Tore nå får et løft! I slutten av neste uke skal han ta siste vaksinen og da står det kun undersøkelser og samtaler igjen før vi drar hjem. Natalia har allerede dratt hjem til Norge på grunn av jobb, så nå er det bare vi 4 igjen. Det er bra Sondre kan litt spansk og at vi har kjente som kan hjelpe oss om det skulle være noe. Vi har fortsatt fint vær så dagene går forholdsvis fort så lenge vi kan være ute. 

Her er et par videoer fra en rusletur ved sjøen. Den første viser fra Valparaiso til Vina Del Mar og videre til byen Con-Con. Om du ser nøye etter finne du kanskje Tore i flokken av turister.

 

Og denne er med to dansende damer i fine drakter. Dansen var ikke så imponerende…

Vi er blitt godt kjent i området og jeg er på fornavn på vaskeriet der vi vasker klærne våre. Nytt navn da men ganske opptil så det er godkjent. “Hola Mariam” er da koselig å bli hilst med 🙂

13F7A00D-E334-4CB5-9B4B-C17240670DD3

 

649FF26C-2171-4A19-8594-36B9DA85120F

Vaske og tørke klær må til uansett hvor og hvordan man bor. Det virker som en evighet siden Tore og jeg bodde i Røysegata (1985-1987), hvor vi også hadde klessnor fra kjøkkenvinduet til bygningen på den andre siden av bakgården. Og plutselig følte jeg meg sinnsyk gammel …..

ER DET MUUULIG? 😳😳😳

På en liten butikkrunde stoppet jeg brått opp og sperret opp øynene! “Er det mulig?” 😳

Der hang sunnmørsbunaden i form av en genser…..!!!! Legger ved et bilde av broderi fra en bunad så dere kan sammenligne. Summen var svimlende 15147 tusen pesos. Etter en rask tasting på kalkulatoren på mobilen fant jeg ut at prisen omsatt til norske kroner ble 189,-.  Ikke verst pris for en bunad så kanskje jeg kjøper den 😆

Løsningen på parkeringsproblemer …..?

IMG_20180713_174008548

Dette er et vanlig syn tro det eller ei. Som fortalt før er det det private initiativ som styrer parkeringen i gatene her. Da gjelder det å få parkert så mange biler som mulig for å tjene mest mulig 😆 Jeg har sett mange lukeparkeringer og priser meg lykkelig for at jeg ikke skal parkere her. Men hvordan kommer de seg ut igjen tenker du kanskje? Joda de lar håndbrekket være av, og så skyves bilene, til den bilen som skal ut har nok plass til å svinge ut….

Fra en bakgårdIMG_1283

Og så litt kunstprat.

Det er ikke så lett å finne skikkelig utstyr her når man ikke er kjent. Mange butikker er som sagt før pittesmå og har et begrenset utvalg. I tillegg er alle varene BAK disken, og utilgjengelig for kunden. ( Tenk deg en god gammeldags landhandel). Der spør jeg om noen snakker engelsk. Vill hoderisting og de fleste ekspeditøren forsvinner fort som om de ble oppslukt av et hull i gulvet. Den tøffeste står igjen når jeg begynner å knote på spansk, (jeg har et begrenset utvalg av ord 😬). Når det ikke fører frem og ekspeditøren og jeg er på gråten av fortvilelse prøver jeg med fingerspråk og miming å forklare hva jeg skal ha.  Peker bestemt på en hylle langt der bak, og hun tar selvfølgelig feil “ørten” ganger før hun endelig forstår hva jeg peker på. Svett og fornøyd går jeg så med en papirlapp til en annen disk hvor jeg betaler før jeg til slutt går til den tredje disken for å hente varene. Effektivt?….Vel de holder i allefall mange i arbeid på denne måten. Tro hvordan det er med arbeidsledigheten? 🤔  Etter et par slike “opplevelser” var lykken stor da jeg fant denne butikken (bilde under). Selvbetjening man kunne faktisk TA PÅ varene og det beste av alt 🙂 masse varer fra Royal Talens som jeg er norsk ambassadør for 🙂 LYKKE!

F099019A-9140-4A99-A3EF-ACFE15326520

I Valparaiso fant jeg et stort galleri i andre etg av et hus. Her var jeg også hjertelig velkommen til å leie et rom for å male. Så om jeg flytter hit kan jeg holde malekurs for turistene der 🙂  neeeeida, ta det med ro, jeg skal IKKE flytte hit.  Når man er interessert i mennesker og kunst er det lett å komme i kontakt med folk. Og sier man at man er norsk til en veltalende ung kunstner får man beundrende komplimenter om Norge og……. Nerdrum! JA Nerdrum! Han er visst kjent i Chile også, i allefall i følge denne unge kunstneren som var nesegrusende i sin beundring av ham. Han ville SÅÅÅ gjerne i lære hos ham og dra til Norge. Men lange arbeidsdager med flere dårlig betalte jobber, samt at han hadde en liten datter å forsørge, så han sikkert ikke lyst på å få oppfylle det ønsket. Jeg sa at Norge hadde mange kjente og dyktige kunstnere og ga ham visittkortet mitt. Ha ha  😆 Ja så har jeg iallefall fått èn følger på instagram fra Valparaiso. Bildet under viser at det var flere der som kopierte Nerdrum for å lære av ham.

IMG_1241

Vel venner det får være nok for i dag!

Ta vare på hverandre!

Amor y Paz. Mariann 

 

3 thoughts on “Sunnmørsbunad og Nerdrum i Chile.

  1. Hjelper ikke mye når jeg ikke har Internett på det chilenske telefonkortet mitt 😆 Men det går stort sett greit 😊

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s